Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP228 Meyve ve Sebze Teknolojisi-II 927001 2 4 4
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve Suyu, Meyve Nektarı, Turşu ve Sirke Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
  1. Meyve nektarı üretimini kontrol eder
  2. Turşu üretimini kontrol eder
  3. Meyve suyu üretimini kontrol eder
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
CEMEROĞLU, B.,2009. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt1 ve 2, 3, Baskı, 707s ve 625s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
Meyve suyu üretimi, meyve nektarı üretimi, turşu üretimi, sirke üretimi.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Meyve Suyu Üretimi için Mayşenin Hazırlanması-Presleme
2.Presleme-Durultma ve Berraklaştırma
3.Filtrasyon-Konsantrasyon
4.Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon
5.Meyve Nektarı Üretimi için Mayşenin Hazırlanması
6.Mayşeye Isıl işlem Uygulama
7.Pulp Elde Etmek-Pulpu Konsantre Etme
8.Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon
9.Turşu Üretimi için Ön İşlemler, Salamura Hazırlama
10.ARA SINAV
11.Salamura Hazırlama ve Dolum/Kapatma
12.Turşu Fermantasyonu
13.Sirke Üretimi için Ön İşlemler
14.Sİrke Fermantasyonu, Dinlendirme/Durultma ve Pastörizasyon
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Laboratuvar61060
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma188
Toplam104