Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP230 Süt ve Ürünleri Teknolojisi-II 927001 2 4 5
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun yöresel peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr.gör. Ebru Dıdem Ozak
Öğrenme Çıktıları
  1. Ayran ve kefir üretimini kontrol eder
  2. Dondurma üretimini kontrol eder
  3. Tereyağı üretimini kontrol eder
  4. Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol eder
  5. Yoğurt üretimini kontrol eder
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
sade yoğurt üretimi, meyveli yoğurt üretimi, probiyotik yoğurt üretimi, yoğurttan ayran üretimi, sütten ayran üretimi, kefir üretimi, krema üretimi, kremaya ön işlemler uygulanması, kremanın olgunlaştırılması, kremanın yayıklanması, tereyağının ambalajlanması ve depolanması, dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.yoğurt üretim teknolojisi
2.yoğurt üretim teknolojisi
3.ayran üretim teknolojisi
4.ayran üretim teknolojisi
5.beyaz peynir üerim teknolojisi
6.beyaz peynir üerim teknolojisi
7.Kefir Üretimi
8.Kefir Üretimi
9.Krema Üretimi+ Kremaya Ön İşlemler
10.Ara Sınav
11.UygulanmasıKremaya Ön İşlemler Uygulanması+Kremanın Olgunlaştırılması
12.Kremanın Yayıklanması Tereyağının Ambalajlanması ve Depolanması
13.Dondurma teknolojisi
14.Dondurma teknolojisi
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Bütünleme Sınavı122
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Bireysel Çalışma5525
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma5420
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma5420
Toplam127