Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP219 Gıda Güvenliği ve Mevzuatı 927001 2 3 2
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gıda Güvenliği ve mevzuatı ile ilgili gereken bilgilerin öğrenilmesini amaçlar.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir
  2. Gıda kontrolünün ve mevzuatının önemini öğrenir
  3. Gıda kontrolü ve mevzuatının tanımını ve özelliklerini öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Yasal düzenlemelerin yayınlandığı Resmi GazetelerCodex AlimentariusJones JM.Food Safety. Eagen Press,St Paul,1998 Helfrich W, Winter CK(Ed).Food Toxicology.CRC Press LLC,2001
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Gıda Güvenliği ve mevzuatı ile ilgili temel kavramlarTürkiye’de gıdalarla ilgili yasal düzenlemelerGıda güvenliğini bozan etmenler; sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemeler
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Gıda Kontrolü ve Mevzuatına Giriş
2.Gıdaların Kalite Öğeleri
3.Türkiye’de Gıda Kodeksi
4.Türkiye’de Gıda Kodeksi
5.Gıda Kontrolü
6.Gıda Standartları
7.Kontrol Kriterleri
8.Kontrol Kriterleri
9.Ara Sınav
10.Tehlike Analizi
11.Kritik Kontrol Noktaları ( HACCP)
12.Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları
13.Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminantlar
14.Türkiye’deki yasal düzenlemeler
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma188
Okuma414
Toplam48