Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB242 Malzeme Bilgisi (TS 2) 927006 2 4 3
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
To examine the mechanical, physical and chemical properties of materials, their production methods and their behavior in the areas of use, to ensure selection and development of suitable materials for the food industry
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi Belkıs TEKGÜLER
Öğrenme Çıktıları
  1. Malzeme bilgisini gıda alanına uyarlar
  2. Gıdanın üretimi, depolanması ve son tüketiciye ulaşmasında kullanılanalet, ekipman ve ambalaj için doğru malzemeyi seçebilir.
  3. Gıda sanayinde kullanılan malzemelerin dayanımı, esnekliği gibi tekniközelliklerini bilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
None
Önerilen Diğer Husular
None
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Materials Science and Engineering: An Introduction, W.D. Callister, Jr. and D.G. Rethwisch, 8th edition, John Wiley and Sons, Inc. (2010). Çev. Prof.Dr. Mehmet ErdoğanMalzeme Bilimi Problemleri ve Çözümleri: Onaran K., Bilim Teknik Yayınevi,2007.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
None
Dersin İçeriği
Atom and matter structure, materials examination and deformation properties, corrosion, electrical properties of materials, steel, glass, plastic, nano and other materials used in the food industry, properties of these materials, production, material considerations in the selection of materials
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Atom ve maddenin yapısı, malzeme bilgisine giriş
2.Malzemenin tanımı ve sınıflandırılması
3.Malzemenin genel özellikleri, mekanik özellikleri,
4.Malzemenin fiziksel özellikleri ve kimyasal özellikleri
5.Malzemenin termik özellikleri
6.Malzeme çeşitleri, malzeme seçiminde dikkat edilecek konular
7.Paslanmaz çelik ve gıda sanayinde kullanım alanları
8.Plastikler ve gıda sanayinde kullanımı
9.Ara sınav
10.Cam malzemeler ve gıda sanayinde kullanımı
11.Nano malzemeler, organik malzemeler ve gıda sanayinde kullanımı
12.Korozyon, deformasyon
13.Malzeme muayenesi ve önemi
14.Türk Gıda Kodeksi, Gıda ile temas eden madde ve malzemeler yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuatlar
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Bireysel Çalışma13226
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Toplam81