Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB341 Gıdaların Fiziksel Özellikleri (TS 3) 927006 3 5 4
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda maddelerinin akış ve yapısal özellikleri, tozların ve partiküler katıların özelliklerinin ve gıdaların fiziksel özelliklerini ölçmek için kullanılan metodların incelenmesi ve uygulaması
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. İlkay KOCA
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıdaların yapısal özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
  2. Gıdaların akış davranışlarını öğrenir
  3. Gıdaların fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Figura L.O.,Teixeira, A.A.,2007. Food Physics-Physical Properties –Measurement and Applications Springer, 550p.
Sahin, S., Sumnu, SG., 2006. Physical Properties of Foods. Springer, 257p.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Gıda işleme ve kalitesini değerlendirmek için ham, yarı mamul ve işlenmiş gıdaların fiziksel özelliklerini belirleme
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1. Gıdaların başlıca fiziksel özellikleri Şekil: Önemi ve ölçümü Fiziksel ölçüm metotları
2.Boyut: Önemi, ölçüm teknikleri boyut ölçümü
3.Sıvılarda yoğunluk ölçüm teknikleri Dansimetre ile ölçüm
4.Katılarda yoğunluk belirleme teknikleri Piknometre ile ölçüm
5.Katılarda hacim ölçüm yöntemleri: Projected area tekniği katılarda hacim ölçümü
6.Büzüşme: önemi ve uygulamasıPorozite: Önemi ve ölçüm teknikleri büzüşmenin belirlenmesi
7.Gıdanın Termal özellikleri DSC'nin tanıtımı
8.Gıdaların dielektrik özellikleri Reometrenin tanıtımı
9.Arasınav
10.Gıdaların reolojik özellikleri Viskozite ölçümü
11.Renk: tanımı, ölçüm teknikleri Renk ölçümü
12.Su aktivitesi: tanımı, ölçüm teknikleri Su aktivitesi ölçümü
13.Tekstür: Tanımı ve Ölçümü Tekstür analizer ile ölçüm
14.Yarıyıl sonu sınavı
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav180
Rapor Sunma120
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Laboratuvar12424
Takım/Grup Çalışması11010
Rapor Hazırlama11010
Rapor Sunma122
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13636
Toplam106