Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB342 Gıda Kanun ve Tüzükleri (TS 5) 927006 3 6 3
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda güvenliğini düzenleyen yasalar, Türk Gıda Kodeksi, yönetmelikler ve idari hüküm veya kararlar ile ülkemizde uygulama alanları hakkında bilgi sahibi olmak ve gıda mühendisliği alanındaki mevzuat uygulamalarını kavratmak.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi Belkıs TEKGÜLER
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gerekli şartların kavranması
  2. Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yer alan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması.
  3. Uluslararası gıda mevzuatında yer alan bazı çalışmaların kavranması ve bu bilgilerin sürekli güncel tutulmasının sağlanması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
https://www.tarimorman.gov.tr/Mevzuat/Turk-Gida-KodeksiVETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU (Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 13/6/2010 Sayı : 27610) AYDIN, U., SÜTKEN E. ( Editörler), 2013. Hukukun Temel Kavramları, T.C. ANADOLU Üni. Yayını No: 2655, Açık Öğretim Fak. Yayın no: 1621
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Gıda güvenliğini düzenleyen yasalar, yönetmelikler ve idari hüküm veya kararlar ile ülkemizde uygulama alanları, gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine dair yönetmelik, gıda hijyeni yönetmeliği, hayvansal gıdalar için özel hijyen kuralları yönetmeliği, Türk gıda kodeksi yönetmelik ve tebliğleri, gıda ve yemin resmi kontrollerine dair yönetmelik, hayvansal gıdaların resmi kontrollerine ilişkin özel kuralları belirleyen yönetmelik, ISO, Kodeks Alimentarius, AB Mevzuatında Gıda.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Hukukun temel kavramları, Gıda hukuku ve gıda mevzuatı
2.Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu
3.Türkiye ve Dünya’da Gıda Kanunu İle İlgili Gelişmeler
4.Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması
5.AB Gıda mevzuatı, Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
6.Gıda kontrol laboratuvarlarının kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasların belirlenmesine dair yönetmelik
7.Hayvansal gıdalar için özel hijyen kuralları yönetmeliği
8.TGK etiketleme yönetmeliği ve katkı maddeleri yönetmeliği
9.Ara sınav
10.Türk Gıda Kodeksi, Gıda ile temas eden madde ve malzemeler yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuatlar
11.Ürün tebliğleri: Distile alkollü içkiler tebliği, ekmek ve çeşitleri tebliği, siyah çay tebliği, meyve suyu tebliği
12.Ürün tebliğleri: yemeklik zeytinyağı ve pirina tebliği, bitki adı ile anılan yağlar tebliği, alkolsüz içecekler tebliği, bebek mamaları tebliği, buğday unu tebliği, şeker tebliği, et ürünleri tebliği
13.Taze et ve hazırlanmış et karışımları tebliği, yumurta ve yumurta ürünleri tebliği, kakao ve kakao ürünleri tebliği
14.Dünyada ve Türkiye’de standardizasyon uygulamaları, ISO, Codex Alimentarius Komisyonu
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav180
Ev Ödevi120
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Bireysel Çalışma13113
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Ev Ödevi155
Toplam78