Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB348 Meyve Sebze Suyu Teknolojisi (TS 6) 927006 3 6 3
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; meyve ve sebze suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin üretim teknolojilerini öğretmektir.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi N. Şule ÜSTÜN
Öğrenme Çıktıları
  1. Meyve suyu adı altında pazarlanan çeşitli içecek gruplarının sınıflandırılması ve özelliklerinin bilinmesi
  2. Meyve sularına ilişkin ulusal ve uıluslararası yasalar hakkında bilgi sahibi olma
  3. Meyve suyu üretiminde kullanılan temel işlemlerin kavranması
  4. Berrak meyve suyu üretiminde kullanılan depektinizasyon ve durultma yöntemlerinin ve yardımcı maddelerinin tanınması
  5. Aroma konsantresi eldesi ve evaporasyon yöntemlerinin irdelenmesi
  6. Konsantrelerin rekonstitüsyonu ve pulptan nektar üretiminde ayarlama işlemlerine ilişkin kütle denklikleri kurma ve hesaplamalar yaparak gerekli reçetelerin düzenlenmesi konularında deneyim kazanma
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Acar, J., Gökmen,V. 2005. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1 bve Cilt 2. Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
2) Cemeroğlu, B., Karadeniz, F. 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:25, Ankara. 384.
3) Luh, B.S., Woodroof, J.G. 1975. Commercial Fruit Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 710p.
4) Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:24. Ankara. 326 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Meyvelerin bileşimi; meyvelerin ve meyve ürünlerinin muhafazalarında yararlanılan yöntemlerin temel işkeleri; meyve ve sebze suyu üretiminin temel ilkeleri; geleneksel ve modern yöntemlerle meyve suyu, meyve nektarı ve meyve suyu konsantresi üretim teknolojisi; meyve suyu endüstrisinde kullanılan ekipmanlar; meyve sularının tüketime sunulmak üzere hazırlanması ve ambalajlanması.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Meyve suyu ve benzeri içeceklerin tanımlanması, meyve oranı, konu ile ilgili ulusal ve uluslararası kurallar, yasal yaptırımlar, RSK değerlerinin açıklanması
2.Meyve suyuna işlenmeleri bakımından meyvelerin sınıflandırılmaları, ön işlemler
3.Mayşeye uygulanan işlemler
4.Berrak meyve suyu üretimi, presleme ve presler
5.Aroma ayırma ve aroma konsantratı üretimi
6.Meyve suyunun enzimatik durultulması
7.Berraklaştırma, berraklaştırma yardımcı maddeleri
8.Ara sınav
9.Meyve sularının filtrasyıonu, filtreler, ultrafiltrasyon
10.Meyve suyunun konsantrasyonu ve kansantratların depolanması
11.Meyve pulpu üretimi
12.Konsantreden berrak meyve suyu ve nektar üretimi
13.Pulptan nektar üretimi
14.Sebze sularının üretimi
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav170
Ev Ödevi130
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz212
Derse Katılım14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma314
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11616
Quiz için Bireysel Çalışma213
Ev Ödevi326
Toplam75