Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB441 Gıda Endüstrisinde Sorun Çözme Teknikleri (TS 7) 927006 4 7 3
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Sanayide gıda işlemede karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili yorum yapabilme ve çözüm üretmenin öğrenilmesiİşlenmiş ürünlerde karşılaşılan bozulma sebepleri ve çözüm önerileri sunabilmeyi öğrenme
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Hüseyin GENÇCELEP
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıda işlemede karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri sunma
  2. İşlenmiş gıda ürünlerinde karşılaşılan bozulmaların sebeplerini belirleme ve çözüm önerileri sunma
  3. Probleme dayalı öğrenmenin gıda endüstrisinde uygulanmasını öğrenme
  4. Gıda endüstrisinde engeller teknolojisi
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
yok
Önerilen Diğer Husular
yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders notu ve öğrenci sunumları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
Dersin İçeriği
Problem ve Probleme dayalı öğrenme, Gıdaların özellikleri ve kalite kriterleri, Gıdaların mikrobiyolojik kalite kriterleri, Engeller teknolojisi ve uygulamaları, Gıda sanayindeki problemlere genel bakış, Gıda teknolojisinde karşılaşılan sorunlar, nedenleri, oluşum mekanizmaları, önleme yöntemleri ve çözüm önerileri. Karşılaştırmalı problem çözümleri
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Probleme dayalı öğrenme nedir
2.Gıdaların özellikleri ve kalite kriterleri
3.Gıdaların mikrobiyolojik kalite kriterleri,
4.Engeller teknolojisi ve uygulamaları
5.Gıda teknolojisinde karşılaşılan sorunlar, nedenleri, oluşum mekanizmaları, önleme yöntemleri ve çözüm önerileri.
6.Gıda teknolojisinde karşılaşılan sorunlar, nedenleri, oluşum mekanizmaları, önleme yöntemleri ve çözüm önerileri.
7.Gıda Endüstrisinde karşılaştırmalı problem çözümleri
8.Et teknolojisinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
9.Sınav
10.Yağ teknolojisinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
11.Tahıl teknolojisinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
12.Süt teknolojisinde problemler ve çözümleri
13.Meyve-Sebze teknolojisinde problemler ve çözümleri
14.Şeker ve çikolata teknolojisinde problemler ve çözümleri
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı150
Proje Sunma150
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Proje Hazırlama4312
Proje Sunma122
Bireysel Çalışma326
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma3412
Toplam71