Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB445 Toplu Beslenme Sistemleri (TS 7) 927006 4 7 3
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilere toplu beslenme sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi vermektir.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Sadettin TURHAN
Öğrenme Çıktıları
  1. Öğrenci hazır yemeklere ait üretim teknolojilerini bilir.
  2. Öğrenci bu alanda kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
  3. Öğrenci hazır yemek üretimine ait laboratuvarda uygulamalar yapar.
  4. Öğrenci bu alanda karşılaşılan sorunlara çözüm bulabilir.
  5. Öğrenci yeni hazır yemek konserveleri geliştirmeye yönelik bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Doğan, M. 2018. Toplu Beslenme Sistemleri ve Caterıng Hizmetleri Yönetimi (Catering Yönetim Sistemleri). Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
2. Hecer, C., Tayar, M. 2016. Hazır Yemek Sistemleri. Dora Yayıncılık, Bursa.
3. Yiğit, V., Duran, T., 1997. Toplu Beslenme Teknolojisi 1. Ekin Yayıncılık ve Pazarlama, İstanbul.
4. Rande, W.L., 1996. Introduction to Professional Food Service. John Wiley and Sons, Inc., USA.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Toplu beslenme endüstrisinde geleneksel ve yeni uygulamalar, toplu beslenme sistemi ve yönetimi, stratejik planlama, temel işlemler ve organizasyon, menü ve üretim planlama, malzeme kontrolü, mutfak operasyonlarını yönetme, iş akışı ve planlama, personel eğitimi, tesis tasarımı ve ekipmanların çalışma prensipleri, personel güvenliği ve sağlık koşulları, gıda güvenlik sistemleri, kalite yönetim sistemleri
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Tarihsel gelişim ve sınıflandırma
2.Hazır yemek endüstrisinde geleneksel ve modern uygulamalar
3.Toplu beslenme sistemi ve yönetimi
4.Stratejik planlama, temel işlemler ve organizasyon
5.Prosesin genel tanımlanması, bütçe planlaması ve kontrolü
6.Satın alma, depolama ve tedarikçi zinciri yönetimi
7.Mönü ve üretim planlaması ve materyal kontrolü
8.Mutfak operasyonlarının yönetimi
9.İş akışı ve planlama, personel eğitimi
10.Ara sınav
11.Tesis tasarım ve ekipmanların donanım prensipleri
12.Personel güvenliği ve sağlık koşulları
13.Sanitasyon ve gıda güvenlik sistemleri
14.Kalite yönetim sistemleri
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav150
Rapor Sunma150
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım10220
Tartışma10220
Proje Hazırlama177
Bireysel Çalışma12224
Toplam75