Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB447 Beslenme İlkeleri (TS 8) 927006 4 7 3
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Beslenmenin önemi, doğru uygulamaları hakkında bilgi vermek ve Gıda mühendisi olarak konu hakkında değerlendirme yapma imkanı oluşturmak.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi Belkıs TEKGÜLER
Öğrenme Çıktıları
  1. Beslenmenin temel ilkelerini kavrar.
  2. Bireysel enerji ve besin ihtiyacı hakkında yorum yapabilir.
  3. Beslenme konusundaki kazanımlarını gıda mühendisliği alanında kullanabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Baysal, A., 2004. Beslenme (yenilenmiş, 10. baskı). Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. 520 s.Saldamlı, İ., 2007. Gıda Kimyası (Tıpkı basım, 3. baskı). Hacettepe Üni. yayınları, Ankara. 587 s.Eğitimciler İçin Eğitim Rehberi Beslenme Modülleri, T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Yayın No.: 722ISBN: 978-975-590-238-8, Ankara, 2008. ( http://sbu.saglik.gov.tr/ekutuphane/kitaplar/t9.pdf)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Giriş, Beslenmenin önemi, tarihi gelişmeler, Dünya ve Türkiye'de beslenme durumu. Beslenmede hücrenin rolü, Metabolizma ve Besinlerin görevleri Temel besin öğelerinin fonksiyonları; Karbonhidratlar, Besinsel Lifler, proteinler ve amino asitler, Lipidler ( Yağlar Ve Steroller ), Su, Enerji Metabolizması ve Bazal Metabolizma, Mineral Madde (Makro ve Mikro Madensel Elementler), Vitaminler, Besin Grupları, Fonksiyonel Gıdalar, Özel Durumlarda Beslenme ve Hassas Grupların Beslenmesi
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Giriş, Beslenmenin önemi, tarihi gelişmeler,
2.Dünya ve Türkiye'de beslenme durumu
3.Beslenmede hücrenin rolü
4.Metabolizma ve Besinlerin görevleri
5.Temel besin öğelerinin fonksiyonları; Karbonhidratlar, Besinsel Lifler,
6.Proteinler ve amino asitler, Lipidler ( Yağlar Ve Steroller)
7.Su, Mineral Madde (Makro ve Mikro Madensel Elementler),
8.Enerji Metabolizması ve Bazal Metabolizma,
9.ARASINAV
10.Vitaminler,
11.Besin Grupları,
12.Fonksiyonel Gıdalar,
13.Hassas Grupların Beslenmesi (Çölyak, fenilketanüri, laktoz intolerans, diyabet)
14.Özel Durumlarda Beslenme (Gebe ve emziren kadınlarda beslenme, çocuklarda beslenme, yaşlı beslenmesi)
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav185
Derse Katılım115
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Bireysel Çalışma13113
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Performans111
Ev Ödevi11010
Toplam79