Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB442 Gıda ve Tüketici (TS 9) 927006 4 8 4
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda endüstrisi konusunda öğrencinin farkındalığını artırmak ve daha bilinçli bir tüketici olmalarını sağlamaktır
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr. Fehmi YAZICI
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıdalarla ilgi problemleri tespit edebilmek
  2. Gıdalarla ilgili problemlere çözüm önerileri sunmak
  3. Gıda konusunda tüketicileri bilinçlendirmek
  4. Sağlıklı beslenme konusunda insanlara rehber olmak
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Adli-İdari Gıda Suçları ve Yeni Gıda Mevzuatı / Açıklamalı-İçtihatlı, SEÇKİN YAYINCILIK, Derleyici : Seydi Kaymaz, Hasan Tahsin Gökcan
2. Baharatlar - Mucize Gıdalar, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Mayıs 2014, Sayfa sayısı: 184, Yayınevi: Kuraldışı Yayıncılık
3. Bal - Mucize Gıdalar 6, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), 2014, Sayfa sayısı: 176, Yayınevi: Kuraldışı Yayıncılık
4. Bildiğin Gibi Değil (Şeker, İşlenmiş Gıda, Obezite ve Hastalıklar Hakkında) ,, Yazar: Robert Lustig, Zeynep Göktaş (Çevirmen), 2015, Sayfa sayısı: 320, Nail Kitabevi
5. Bir Vişne Suyu Lütfen (Gıda Serisi 3), , Yazar: Ülker Kurtcan, Alt başlık: Baskı tarihi: Aralık 2015, Sayfa sayısı: 76, Yayınevi: Akis Kitap
6. Çalınmış Hasat ve Küresel Gıda Soygunu, BGST YAYINLARI, Yazar : Vandana Shiva,
7. Çay - Mucize Gıdalar 7, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Şubat 2014, Sayfa sayısı: 184, Yayınevi: Kuraldışı Yayınları
8. Doğal Süper Gıdalar (Dünyadan ve Türkiye'den 30 Süper Gıda), Yazar: Ayhan Ercan, Baskı tarihi: Kasım 2015, Sayfa sayısı: 288, Yayınevi: Hayykitap
9. Doğru Gıda Doğru Yaşam Doğru Mutfak, PELİKAN YAYINLARI, Yazar : Dr. Uğur Göğüş,
10. Doğru Gıda, HÜRRİYET KİTAP, Yazar : Annie B. Bond,, Melissa Breyer,,Wendy Gordon,
11. Dünyada Gıda Terörü, ATAÇ YAYINLARI, Yazar : İsmail Tokalak,
12. Dünyada Gıda ve İlaç Terörü, GÜLERBOY YAYINLARI, Yazar : İsmail Tokalak,
13. Ekolojik Felaket ve Meta Olarak Gıda, KALKEDON YAYINLARI, Yazar : Kollektif
14. Elma Hakkında Her Şey, Yazar: Ruhun Gıdası Ekibi, Baskı tarihi: Şubat 2018, Sayfa sayısı: 73, Yayınevi: Ruhun Gıdası Kitaplar
15. Elma Sirkesi - Mucize Gıdalar 3, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Temmuz 2013, Sayfa sayısı: 160, Yayınevi: Kuraldışı Yayınları
16. Fark Etmeden Yediklerimiz Gıda Katkı Maddeleri, SERVER YAYINLARI, Yazar : Fatih Gültekin,
17. Faydalı Gıdalar ve Beslenme, Yazar: Hasan Günaydın, Baskı tarihi: 1997, Sayfa sayısı: 256, Yayınevi: Türdav Yayınları
18. Gerçek Probiyotik Beslenme (Fermantasyonla Şifalı Gıdalar), Yazar: İpek Kuşçu, Baskı tarihi: Eylül 2017, Sayfa sayısı: 200, Yayınevi: Doğan Kitap
19. Gezgin Şölen ve Gıda Küreselleşmesinin On Bin Yılı, YAPI KREDİ YAYINLARI, Yazar : Kenneth F. Kiple, 2010.
20. Gıda Bağımsızlığı, YENİ İNSAN YAYINEVİ, Yazar : Uwe Hoering,
21. Gıda Bilmeceleri, YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI, Yazar : Dr. Sibel Özilgen,
22. Gıda Emperyalizmi (Yeni Sömürgecilik Açısından), Yazar: Osman Nuri Koçtürk, Baskı tarihi: 1966, Sayfa sayısı:96, Yayınevi: Toplum Yayınevi
23. Gıda İsrafı, DETAY YAYINCILIK, Yazar : Aynur İlyasov,
24. Gıda Kalite Sağlama, SİDAS, Yazar : Kollektif ,
25. Gıda Katkı Maddeleri ve İnsan Sağlığına Etkileri, MİKADO YAYINLARI,
26. Gıda Katkı Maddelerine Yönelik Tüketici Rehberi, SERVER YAYINLARI, Yazar : Fatih Gültekin,
27. Gıda Korkusu ve Beslenmeye Dair Endişelerin Tarihçesi, TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI, Yazar : Harvey Levenstein,
28. Gıda Krizi ve Tarım, Ekoloji ve Egemenlik, METİS YAYINLARI, Yazar : Abdullah Aysu,
29. Gıda Mevzuatı, ALFA YAYINLARI-DERS KİTAPLARI, Yazar : Eldem-Olcay ,
30. Gıda Mühendisi Gibi Düşünmek. Yazar. Abdullah Reha Nazlı., Kamer Yayınları
31. Gıda Rehberi, ELİT YAYINLARI, Yazar : Dr. Mustafa Reyhanlı,
32. Gıdalar, Ambalajlar, Silahlar ve Açlar. Mekruke Bayram. Haa Kitap.
33. Helal Gıda, IŞIK YAYINLARI, Yazar : Yüksel Çayıroğlu,
34. Helali Arama Stratejileri (Sağlıklı ve Doğal Gıdanın Peşinde), Yazar: Kolektif, Melek Aktürk (Derleyen), Baskı tarihi: 2019, Sayfa sayısı: 264, Yayınevi: İnsan ve Hayat Kitaplığı
35. Herkese Gıda, ÇİTLEMBİK YAYINLARI, Yazar : John Madeley, Food for All: The Need for a New Agriculture
36. Hobi ve Gıda / Görsel Ansiklopedi, VATAN KİTAP, Yazar : Jean-Claude Corbeil,, Ariane Archambault,
37. İyi Gıda Kötü Gıda, HAYY KİTAP, Yazar : Kemal Özer,
38. Kansere Karşı Gıda Rehberi, PELİKAN YAYINLARI, Yazar : Dr. Uğur Göğüş,
39. Karbonat - Mucize Gıdalar 4, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Eylül 2013, Sayfa sayısı: 176, Yayınevi: Kuraldışı Yayınevi
40. Kur'an ve Sünnet Işığında Helal Gıda, SÜLEYMANİYE VAKFI YAYINLARI, Yazar : Yahya Şenol,
41. Küresel Gıda Düzeni ve Kriz Derinleşirken, NOTABENE YAYINLARI, Yazar : Mustafa Koç,
42. Küresel Hegemonya Savaşları ve İklim Su ve Gıda, ORİON KİTABEVİ, Yazar : Dr. Ramazan Kurtoğlu, 2013.
43. Küresel Hegemonya Savaşları ve İklim, Su ve Gıda, KARMA KİTAPLAR, Yazar : Dr. Ramazan Kurtoğlu,
44. Küresel Isınma ve Alınan Önlemler Gıda Petrol Fiyatları İlişkisini Değiştirdi mi?, Yazar: Aynur Pala, Baskı tarihi: Kasım 2018 ,Sayfa sayısı: 80, Yayınevi: Okan Üniversitesi Yayınları
45. Limon (Mucize Gıdalar), Yazar: Serpil Demirci (Çevirmen), Nisan 201, Sayfa sayısı: 176, Yayınevi: Kuraldışı Yayıncılık
46. Mutluluğa Doğru / Gıda-Spor ve Sağlık, PELİKAN YAYINLARI, Yazar : Dr. Uğur Göğüş,
47. Organik Beslenme ve Gıda Terörü, GÜNİZİ YAYINCILIK, Yazar : Mualla Ergen,
48. Peynir Kalesi (Gıda Serisi – 2), Yazar: Ülker Kurtcan, Alt başlık: Baskı tarihi: 2015 Sayfa sayısı: 76, Yayınevi: Akis Kitap
49. Renkli Ekmekler (Gıda Serisi – 1), Yazar: Ülker Kurtcan, Alt başlık: Baskı tarihi: 2015, Sayfa sayısı: 80, Yayınevi: Akis Kitap
50. Sağlık İçin Doğru Gıda, PELİKAN YAYINLARI, Yazar : Dr. Uğur Göğüş,
51. Sahte Domuz Gribi, Gıdalar Üstün Irk Yaratma Dünya Nüfus Azaltımı Projeleri, Yazar: F. William Engdahl, Levent Kartal (Çevirmen), Baskı tarihi: Aralık 2009, Sayfa sayısı: 190, Yayınevi: Bilim Yayınevi
52. Sarmısak - Mucize Gıdalar 5, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Kasım 2013, Sayfa sayısı: 168, Yayınevi: Kuraldışı Yayınevi
53. Sosyal Sorumluluk Modeli Olarak Gıda Bankacılığı, CİNİUS YAYINLARI, Yazar : Mehmet Emin Okur,, Züleyha Sayın,
54. Tabağındaki Yüz ve Gıda Hakkındaki Gerçekler, PALOMA YAYINLARI, Yazar : Jeffrey Moussaieff Masson, 2015.
55. Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar, Yazar: Vandana Shiva, Aykız Doğan (Çevirmen), Baskı tarihi: 2012, Sayfa sayısı: 138, Yayınevi: Sinek Sekiz Yayınevi
56. Tokluğun İçindeki Açlık Mor Gıda, KUM YAYINLARI, Yazar : Dr. Filiz Akgün Soydal,
57. Toplum ve Bilim Sayı:138 - 139 Ekolojinin Politikası: Piyasa, Mekan, Gıda İLETİŞİM - DERGİ,
58. Yemezler! ve Bilimsel Verilerle Gıda-Hastalık İlişkisi, HAYY KİTAP, Yazar : Dr. Yavuz Dizdar, 2013.
59. Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda, GİMDES, Yazar : Dr. Müh. Hüseyin Kami Büyüközer,
60. Yeniden Gıda Raporu ve Yediklerimiz, İçtiklerimiz Helal mi, Haram mı? Ve Sağlığımıza ne Kadar Uygun?, GİMDES, Yazar : Dr. Müh. Hüseyin Kami Büyüközer,
61. Zeytinyağı - Mucize Gıdalar 2, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Mayıs 2013, Sayfa sayısı: 160, Yayınevi: Kuraldışı Yayınevi
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Giriş, Tarihten Günümüze Gıda, Gıda Bilimi ve Teknolojisindeki Gelişmeler, Tüketici, Müşteri ve Tüketici Hakları Kavramları, Tarihten Günümüze tüketici, müşteri ve tüketici hakları kavramlarının evrimi, Gıda pazarlama ve Gıda Satış Yerleri, Gıdalarla ilgi yanlış bilinen gerçekler, Beslenme ve Sağlık, Gıda konusunda Kanuni Düzenlemeler, Gıda Güvenliği, Risk ve Kalite,
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Giriş
2.Tarihten Günümüze Gıda
3.Gıda Bilimi ve Teknolojisindeki Gelişmeler
4.Tüketici, Müşteri ve Tüketici Hakları Kavramları
5.Tarihten Günümüze tüketici, müşteri ve tüketici hakları kavramlarının evrimi
6.Gıda pazarlama ve Gıda Satış Yerleri
7.Gıdalarla ilgi yanlış bilinen gerçekler (I)
8.Gıdalarla ilgi yanlış bilinen gerçekler (II)
9.Arasınav
10.Beslenme ve Sağlık
11.Gıda konusunda Kanuni Düzenlemeler
12.Gıda Güvenliği, Risk ve Kalite
13.Gıdalarla ilgi yanlış bilinen gerçekler (III)
14.Gıdalarla ilgi yanlış bilinen gerçekler (IV)
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav150
Proje Hazırlama150
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı140
Proje Hazırlama125
Proje Sunma135
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Proje Hazırlama13030
Proje Sunma155
Bireysel Çalışma14228
Okuma14228
Toplam95