Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB452 Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi (TS 11) 927006 4 8 6
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Sütte meydana gelen fermentasyonlar, Fermente süt ürünleri teknolojisi ve genel kalite kontrolleri dahilinde tüm bilgileri vermeyi amaçlar.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Hasan Temiz
Öğrenme Çıktıları
  1. Çeşitli fermente süt ürünleri proseslerini öğrenmek
  2. Fermente süt teknolojisi konusunda bilgi alt yapısına sahip olmak
  3. Yoğurt teknolojisi hakkında bilgi sahibi olmak
  4. Süte uygulanan ısıl işlemlerin düzeyi ve öneminin anlaşılması
  5. Fermente süt ürünlerinin beslenme ve sağlık açısından önemini kavramak
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tekinşen,C. 2005. Süt ve Süt Ürünleri. Temel Bilgiler, Teknoloji, Kalite Kontrolü. 364 s.. Üçüncü, M. 2013. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Sidas Yayınları. 590s. •Üçüncü, M. 2011
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan starter kültürler, yoğurt, peynir, tereyağı, ayran, meyveli yoğurt, kımız, kefir üretim teknolojisi. fermente süt ürünlerinin ambalajlanması ve depolanması, fermente süt ürünlerinde genel kalite kontrolleri. Ürünlerdeki bazı hatalar, nedenleri ve bu hataları önleme çareleri.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Fermente süt ürünlerinin tarihçesi ve sınıflandırılması
2.Yoğurt üretim teknolojisi (hammadde sütün nitelikleri, klarifikasyon, kuru madde ve yağ standardizasyonu)
3.Yoğurt üretim teknolojisi (yoğurt üretiminde kullanılan katkı maddeleri, homojenizasyon, ısıl işlem )
4.Yoğurt üretim teknolojisi (yoğurt bakterilerinin karakteristikleri, inokülasyon ve inkübasyon aşamaları)
5.Fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan starter kültürler
6.Fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan starter kültürler
7.Yoğurt üretim teknolojisi
8.Arasınav
9.Ayran üretim teknolojisi
10.Meyveli yoğurt üretim teknolojisi
11.Kefir üretim teknolojisi
12.Kımız üretim teknolojisi
13.Fermente süt ürünlerinin ambalajlanması ve depolanması
14.Fermente ürünlerde hatalar ve önleme yöntemleri
15.Fermente süt ürünlerinde genel kalite kontrolleri
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav2714
Final Sınavı2714
Derse Katılım14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma31236
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma31030
Toplam150