Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
2102086472000 Hayvan Beslemede Lipidler 927001 1 2 6
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Lisans üstü öğrencilerinin ruminant ve kanatlı rasyonlarında bitkisel, hayvansal, asit yağlar ve eterik yağların hangi yaş grubunda, ne düzeyde kullanılacağının verim üzerine daha olumlu etki yapacağını öğretmek.Rasyonda enerji optimizasyonu sağlamak. Rasyonda kullanılacak yağların en verimliliği artırmada ve veya yağlanmayı azaltmada nasıl değerlendirilebileceğini göstermek.tıbbi ve aromatik bitki yağlarından hayvanların performans artırıcı, immun sistem destekleyici, ürün kalite ve miktarını olumlu etkileme vb etkileri oluşturmak için nasıl yararlanabileceğinin öğretilmesi
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ergin ÖZTÜRK
Öğrenme Çıktıları
  1. Lipidlerin sınıflandırılması, fonksiyonlarının bilinmesi, yemlerin yağ asitleri kompozisyonunun bilinmesi
  2. Hayvan beslemede yağların sindirim ve emiliminin nasıl gerçekleştiği ve iyileştirilebilme imkanlarının bilinmesi
  3. Yağların ekstra kalorik etkilerinden nasıl yararlanılıur, lipidlerin diğer besin maddeleri ile ilişkilerinin bilinmesi
  4. Farklı yağ kaynaklarının verimi etkilemeleri ve verimi olumlu etkileyebilme mekanizmalarının bilinmesi
  5. Yağların Ruminant ve kümes hayvanları rasyonlarında kullanılabilirliklerinin optimizasyonu,
  6. Eterik yağların performans artırıcı, immun sistem destekleyici vb katkı maddesi amacıyla kullanım olanaklarının bilinmesi
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öztürk, 2013. Hayvan Beslemede Lipidler. Ders Notu.Biyokimya, fizyoloji ve metabolizma kitaplarının LİPİDLER bölümü. Hayvan Besleme Yağlara ait kitaplar, dergiler, internet erişimli kaynaklarEterik yağların hayvan beslemede kullanılmasına ait bilimsel araştırma makaleleri
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
1. Lipidlerin Sınıflandırılması, Özellikleri ve Fonksiyonları, Yağ Asitleri 2. Yağlar ve Mumlar. Yapıları, özellikleri, bozulmaları, oksidasyonları, hidrojenasyonları).3. Bileşik Lipidler (fosfolipidler, glikolipidler, kolin), Steroller (kolesterol, koprosterol, fitosteroller).4. Lipid metabolizması sindirimi, absorpsiyonu, depolanması, dinamik durum, yiyecek kaynağı ve vücut yağının tabiatı, yağların katabolizması, ketosis, esansiyel yağ asitleri, yağın özel besleme değeri.5. Yem Tüketimi ve Enerji Metabolizması: Yem Tüketimi, Enerji Dengesi ve Yağlanma Arasındaki İlişkiler ve Enerji Metabolizması; Yemleme Programlarının Düzenlenmesi; Yağlanmaya sindirim sistemi Büyüklüğü ve Enzim Aktivitesinin Etkileri6. Hormonal Kontrol7. Protein Dönüşümü ve Enerji Metabolizması8. Lipidlerle diğer besin maddeleri arasındaki İlişkiler9. Çeşitli faktörlerin lipid metabolizmasına etkileri, lipid metabolizmasının sonucu oluşan diğer rahatsızlıklar10. Karma yem yapımında yaygın olarak kullanılan bitkisel ve hayvansal yağların yağ asiti kompozisyonları, ve çeşitli hayvanlar için kullanılabilirlikleri11. Yemlik yağların özellikleri; Hayvansal yağlar, Bitkisel yağlar, Lokanta artığı yağlar, Karışık yağlar, Yağların enerji değeri12. Yağlardan yararlanmayı etkileyen faktörler, Yaş-yağ düzeyi ilişkisi13. Yağlarda kalite kontrolü, Yağların bozulması ve stabilite14. Değişik tür, ırk veya genotipte, değişik fizyolojik dönemlerde hayvanların karma yemlerinde bitkisel ve hayvansal yağların kullanımının verime etkileri.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Lipidlerin Sınıflandırılması, Özellikleri ve Fonksiyonları, Yağ Asitleri
2.Yağlar ve Mumlar. Yapıları, özellikleri, bozulmaları, oksidasyonları, hidrojenasyonları
3.Bileşik Lipidler (fosfolipidler, glikolipidler, kolin), Steroller (kolesterol, koprosterol, fitosteroller).
4.Lipid metabolizması sindirimi, absorpsiyonu, depolanması, dinamik durum, yiyecek kaynağı ve vücut yağının tabiatı, yağların katabolizması, ketosis, esansiyel yağ asitleri, yağın özel besleme değeri.
5.Yem Tüketimi ve Enerji Metabolizması: Yem Tüketimi, Enerji Dengesi ve Yağlanma Arasındaki İlişkiler ve Enerji Metabolizması; Yemleme Programlarının Düzenlenmesi; Yağlanmaya sindirim sistemi Büyüklüğü ve Enzim Aktivitesinin Etkileri
6.Hormonal Kontrol
7.Protein Dönüşümü ve Enerji Metabolizması
8.Lipidlerle diğer besin maddeleri arasındaki İlişkiler
9.Çeşitli faktörlerin lipid metabolizmasına etkileri, lipid metabolizmasının sonucu oluşan diğer rahatsızlıklar
10.Karma yem yapımında yaygın olarak kullanılan bitkisel ve hayvansal yağların yağ asiti kompozisyonları, ve çeşitli hayvanlar için kullanılabilirlikleri
11.Yemlik yağların özellikleri; Hayvansal yağlar, Bitkisel yağlar, Lokanta artığı yağlar, Karışık yağlar, Yağların enerji değeri
12.Yağlardan yararlanmayı etkileyen faktörler, Yaş-yağ düzeyi ilişkisi
13.Yağlarda kalite kontrolü, Yağların bozulması ve stabilite
14.Değişik tür, ırk veya genotipte, değişik fizyolojik dönemlerde hayvanların karma yemlerinde bitkisel ve hayvansal yağların kullanımının verime etkileri.
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Rapor Sunma1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav155
Final Sınavı11010
Derse Katılım14342
Rapor Sunma11515
Proje Hazırlama11515
Makale Kritik Etme7963
Toplam150