Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
2102086822012 Ruminantlarda Yem Sindirilebilirliği ve Enerji Formülasyonları 927001 1 2 6
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı enerji ve organik madde sindirilebilirliğinin belirlendiği metodları incelemek ve en güvenilir sonuçları veren metodları öğrencilere benimsetmektir.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dr. Ünal KILIÇ
Öğrenme Çıktıları
  1. Öğrenciler yemlerin organik madde sindirilebilirliklerini ve enerji değerlerini hesaplayabilirler.
  2. Günümüzde karşılaşılan birçok formülasyon içerisinde en uygun formülasyonun hangisi olduğuna karar verebilirler.
  3. Deneyimleri sayesinde, kullanılan eşitliklerde sıklıkla karşılaşılan formülasyon hataları yapmazlar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders Notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Enerjinin ve organik madde sindirilebilirliğinin (OMS) tanımı. Yemlerdeki enerji içeriğinin ve organik madde sindirilebilirliklerinin belirlenme metodları
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Enerjinin ve organik madde sindirilebilirliğinin (OMS) tanımı
2.Toplam enerji, Sindirilebilir enerji
3.Metabolize edilebilir enerji, Net enerji (yaşama payı, besi ve laktasyon için net enerji)
4.Yemlerdeki Enerjinin Değerlendirilmesi ( Kalorimetrik yöntem, Regresyon yöntemi)
5.Yemlerin besin madde içeriğinden faydalanılarak enerji içeriğinin hesaplanması,
6. Yemlerin in vitro gaz üretim tekniği ile enerji içeriklerinin hesaplanması
7.Yemlerin in situ naylon torba tekniği ile enerji içeriklerinin hesaplanması
8.Yemlerin in vitro enzim tekniği metodlarıyla enerji içeriklerinin hesaplanması
9.Yemlerin OMS'nin belirlenme metodları (in vivo metodlar, in vitro metodlar).
10.Ara Sınav
11.Yemlerin enerji içeriklerinin ve OMS içeriklerinin belirlendiği metodların karşılaştırılması ve tartışılması
12.Yemlerim klasik sindirim denemesine göre OMS değerlerinin belirlenmesi
13.OMS değerlerinin belirlenmesi konusunda problemler ve çözümleri
14.Enerji değerlerinin belirlenmesi konusunda problemler ve çözümleri
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13339
Bireysel Çalışma13226
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma7321
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma6212
Ev Ödevi7214
Toplam151