Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
2103037012000 Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 927001 1 1 7
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilere su ürünlerinin işlenmesi hakkında bilgi vermektir.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Sadettin Turhan
Öğrenme Çıktıları
  1. Su ürünlerindeki biyokimyasal değişiklikler ile kalite arasındaki ilişkinin kurulması konusunda bilgi sahibi olur.
  2. Su ürünlerine uygulanan temel işlemler konusunda kapsamlı bilgi sahibi olur.
  3. Su ürünlerinin işlenmesinde mühendislik bakış açısı gelişir.
  4. Su ürünlerinin işlenmesi ve depolanması sırasında karşılaşabilecek problemleri saptar ve çözebilme becerisi kazanır.
  5. Mesleki sorumluluklarla ilgili görüş ve düşüncelere yeni bir boyut kazandırır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Gökoğlu, N., 2002. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı Yayınları, İstanbul.
2. Hall, G. M., 1997. Fish Processing Technology. Blackie Academic and Professional, England.
3. Çaklı, Ş., 2007. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1. Ege üniversitesi Yayınları, İzmir.
4. Çaklı, Ş., 2008. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 2. Ege üniversitesi Yayınları, İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Su ürünleri işleme teknolojisine giriş, Avlanma sonrası su ürünleri etinde meydana gelen değişiklikler, Taze ve donmuş su ürünlerinin kalitesi ve biyokimyasal dinamikler, Su ürünlerinin soğutulması ve dondurulması, Kürleme işlemiyle (kurutma, tuzlama ve tütsüleme) su ürünlerinin muhafazası, Marine ve konserve su ürünleri üretimi, Su ürünleri mikrobiyolojisi,Su ürünlerinde bulunan toksinler ve ambalajlama teknikleri, Su ürünlerinde HACCP ve kalite güvencesi.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Su ürünleri etinin yapısı ve bileşimi
2.Su ürünlerinde avlanma sonrası meydana gelen değişiklikler (Rigor mortis ve mikrobiyal değişiklikler)
3.Su ürünlerinde avlanma sonrası meydana gelen kimyasal, enzimatik ve duyusal değişiklikler
4.Su ürünlerinde kalite kriterleri
5.Su ürünlerinde soğutma teknolojisi
6.Su ürünlerinde dondurarak muhafaza teknolojisi
7.Kurutulmuş su ürünleri teknolojisi
8.Tuzlanmış su ürünleri teknolojisi
9.Su ürünlerinde dumanlama teknolojisi
10.Ara sınav
11.Marine ve konserve su ürünleri üretim teknolojisi
12.Su ürünleri mikrobiyolojisi
13.Ambalajlama teknikleri
14.Su ürünleri sektöründe HACCP uygulamaları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav150
Proje Hazırlama120
Proje Sunma130
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Proje Hazırlama11515
Proje Sunma11515
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12323
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12323
Ev Ödevi199
Toplam187