Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
2103037062000 Glikoz ve Nişasta Teknolojisi 927001 1 1 7
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
glikoz ve nişasta teknolojisi ve gıda endüstrisinde kullanımları konusunda bilgi vermek
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr. Ahmet Faik Koca
Öğrenme Çıktıları
  1. Nişasta ve glikoz üretim teknolojilerini kavrar
  2. Nişastanın fiziksel ve kimyasal özelliklerini kavrar
  3. Nişastadan elde edilen ürünler ve özelliklerini kavrar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Elgun, A., ve Ertugay, Z., 1992. Tahıl işleme teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları, No:18, Erzurum.-Fennema, O. R., 1985. Food Chemistry. 2nd Edition. Marcel Dekker Inc.
-White P. J. and Johnson L. A., 2003. Corn: Chemistry and Technology, 2nd Edition. AAAC.
-Pomeranz, Y., 1988. Wheat Chemistry and Technology, 3rd Edition, AAAC.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Nişastanın oluşumu ve çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri, jelatinizasyonu ve retrogradasyonu, nişasta fraksiyonlarının özellikleri, mısır, buğday, patates nişastası üretim yöntemleri, modifiye nişasta, modifikasyon teknikleri, modifiye nişastanın genel özellikleri, nişasta türevleri, nişastanın oksidasyonu, asit hidrolizi, amilazların özellikleri ve üretimi, gıda endüstrisinde nişasta kullanımı. Glikoz üretimi, gıda endüstrisinde glikoz kullanımı.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Tahılların tanım ve özellikleri
2.Buğday öğütme, un üretim ve işleme teknolojisi
3.Islak öğütme: Nişasta üretimi
4.Çeşitli nişasta kaynakları
5.Nişastanın fiziksel özellikleri: Morfolojisi
6.Nişastanın kimyasal özellikleri: Jelatinizasyon
7.Nişastanın fonksiyonel özellikleri: Su ve yağ bağlama
8.Nişastanın fonksiyonel özellikleri: Emülsiyon oluşturma
9.Sınav
10.Nişasta üzerine enzimin etkisi
11.Modifiye nişasta: üretim ve özellikleri
12.Modifiye nişasta: gıdalarda kullanımı
13.Enzime dirençli nişasta: üretim ve özellikleri
14.Glukoz ve amilazlar: Üretim ve gıdalarda kullanımları
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Uygulama/Pratik177
Makale Yazma31030
Bireysel Çalışma157105
Toplam187