
Program Tanımları
Kuruluş
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında Mühendislik Fakültesi Bünyesinde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği adı altında kurulmuştur. 2015-2016 Eğitim -Öğretim yarıyılında % 30 İngilizce Eğitim ve Öğretime Devam etmiştir. 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında ise Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, adı altında Mühendislik bünyesinde Eğitim-Öğretime devam etmektedir. 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir.
2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı açılmıştır.
Bölümde halen görev yapmakta olan;
4 Doç. Dr.
2 Dr.Öğr. Üyesi
6 Arş. Gör.
bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Metalurji ve Malzeme Mühendisi
Derecenin Düzeyi
Kabul ve Kayıt Koşulları
1- Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak,
2- ÖSYM tarafından yapılan üniversite giriş sınavından yeterli puan almış olmak, yabancı uyruklu öğrenciler için YÖS sınavından yeterli puan almış olmak.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Türk Yüksek öğretim kurumlarında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan Temel Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili derslerden muaf sayılırlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
4 yıl (8 yarıyıl) süren eğitim - öğretim programlarının tüm dersleri ile meslek stajını başarıyla tamamlayan öğrenciler Lisans derecesi alırlar. İlk 2 yılın programlarını tamamlamak kaydıyla, eğitim- öğretimini sürdürmeyen öğrencilere istemeleri halinde Ön Lisans derecesi verilebilir.
Program Profili
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, metal seramik polimer ve kompozit malzemelerin çalışıldığı disiplinler arası bir bilim dalı olup fizik kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerin yanı sıra kimya ve makina mühendislikleri ile de güçlü bir ilişkiye sahiptir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, insanlığın ihtiyaç duyduğu geleceğe dönük ileri teknoloji malzemelerinin çevresel sorumlulukların da göz önünde tutulduğu üretim yöntemleriyle üretilmesi ve geliştirilmesi görevini yüklenmiştir. İnsanlık tarihini taş devrinden tunç devrine oradan da demir devrine ulaştıran metalurji, “sanat”ı bugün temel bilimlere dayalı ve çağdaş medeniyetin kuruluş ve gelişmesine büyük katkıları olan metalurji ve malzeme mühendisliği mesleği adı altında bilimsel ve teknolojik bakımdan geniş bir alanı kapsar hale gelmiştir ve son yıllarda ülkemizde ve dünyada imalat ve kimya endüstrilerinin büyümesi ve üstün özellikli malzeme ihtiyacının artması ile birlikte metalurji ve malzeme mühendisliği alanının önemi de artmıştır. Otomotivden beyaz eşyaya uzay teknolojileri ve havacılıktan petrol endüstrisine tıbbi cihazlar ve biyomedikal malzemelerden plastiklere imalat sanayisinden kimya endüstrisine kadar geniş ve çok farklı alanlarda faaliyet gösteren metalurji ve malzeme mühendislerine ileri düzeyde eğitimsel ve mesleki becerilerin sağlanması amaçlanmaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Görev alanları son derece geniş olan Metalurji ve Malzeme Mühendisleri kamu ve özel sektörde; üç ana malzeme grubu olan metalik seramik ve polimerik malzeme iş alanları ve bunlara ilaveten ek malzeme grupları olan kompozit malzeme nanokompozit malzeme elektronik malzeme ve biyomalzeme iş alanlarında çalışabilmektedirler. Metalurji sahasını tercih eden Metalurji ve Malzeme Mühendisleri özellikle metal hammadesi üretilmesi metal hammaddenin işlenmesi metal alaşımlarının üretilmesi ve bu üretilen metal hammaddelerin ürüne dönüştürülmesi konularında faaliyet gösteren işletmelerde görev yapabileceklerdir. Seramik sahasını tercih eden Metalurji ve Malzeme Mühendisleri özellikle seramik hammaddesi üretilmesi seramik hammaddesinin işlenmesi seramik karışımlarının üretilmesi ve bu üretilen seramik malzemelerin günlük hayatta kullanılabilecek ürüne dönüştürülmesi konularında faaliyet gösteren işletmelerde görev yapabileceklerdir. Seramik alanında çalışacak olan Malzeme Mühendisleri daha öznel olarak otomotiv ve beyaz eşya sanayiileri uzay-uçak endüstrisi biyomedikal sektörü elektronik ve fiberoptik malzemeleri içeren sektörlerde görev yapabileceklerdir. Polimer sahasını tercih eden Metalurji ve Malzeme Mühendisleri özellikle petrolden polimer hammadesi üretilmesi polimer hammaddenin işlenmesi polimer karışımlarının üretilmesi ve bu üretilen polimer hammaddelerin günlük hayatta kullanılan ürünlere dönüştürülmesi konularında faaliyet gösteren işletmelerde görev yapabileceklerdir. Polimer alanında çalışacak olan Metalurji ve Malzeme Mühendisleri daha öznel olarak tekstil uzay-uçak endüstrisi otomotiv ve beyaz eşya sanayiileri biyomedikal sektörü yakıt pilleri ve pil sanayii ve elektronik sanayiinde yalıtım olarak kullanılan polimer malzemelerini içeren sektörlerde görev yapabileceklerdir. Üç ana malzeme grubu olan seramik polimer ve metal sahalarına ilaveten kompozit malzeme nanokompozit malzeme elektronik malzeme ve biyomalzeme alanlarında çalışmayı tercih eden Metalurjı ve Malzeme Mühendisleri ise yukarıda saydığımız metal seramik ve polimer alanlarının herhangi birinde çalışma imkânı bulabileceklerdir. Özellikle günümüzde nanokompozit malzeme sahasında çalışmak ve de geleneksel malzeme özelliklerini nanokompozit malzeme fabrikasyonu ile ileri seviyelere yükseltmek malzeme sektörünün yegane amacıdır. Nanokompozit malzeme sahası metal polimer ve seramik sahalarını da kapsadığı için bu alanda görev alacak Metalurji ve Malzeme Mühendisleri bu üç ana malzeme grubunun iş sahalarında iş bulma imkanı bulabileceklerdir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın ve yarıyıl içi çalışmalarının % 40 ve yarıyıl sonu sınavının % 60 katkısı vardır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden mutlak notla değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Öğrencinin yılsonu geçme notunun en az 60 olması gerekmektedir. Nihai notlar harfli nota çevrilir. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, başarısız oldukları o yarıyıla ait ders/derslerden bütünleme sınavına girebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (Toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, Bitirme Çalışmasını başarıyla tamamlayan ve mesleki stajını tamamlayarak hazırladığı Staj Raporundan geçer not alan öğrenciler METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Bölümünden lisans mezunu olmaya hak kazanırlar.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mETALURJİ mALZEME mÜHENDİSLİĞİ Bölümü Atakum/SAMSUN.
Tel : (0 362) 312 19 19
Web : http://mlz.muhendislik.omu.edu.tr/tr
Bölüm Olanakları
Bölümümüzde Simülasyon Laboratuvarı ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Üretim LAboratuvarları mevcut olup, her biri en yeni aletlerle donatılmış bulunmaktadır.