Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Sosyal, Kültürel ve Sportif Aktiviteler

Kültürel Etkinlikler

Toplumların kültür öğeleri o toplumları yaşatan, geliştiren ve bir arada tutan temel taşlardır. Bu anlamda üniversiteler, eğitim öğretim görevlerini sürdürmenin yanı sıra, toplumların kültürlerinin araştırılması, geliştirilmesi, yaşatılması ve üniversite gençliğine benimsetilmesine yönelik çalışmalar yapmak durumundadırlar.  Üniversitemizin bu yöndeki çalışmaları her geçen gün artarak devam etmektedir. Öğrencilerin ilgi alanlarına göre ders dışı zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak amacıyla eğitim-öğretim yılı boyunca Üniversitemizde çeşitli kültürel sosyal ve sanatsal etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerle; öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmaları, güzel sanatlara ilgi duymaları, yeni ilgi alanları kazanmaları ve dolayısıyla yetenek ve kişiliklerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede Üniversitemiz öğrencileri sadece mesleki alanda güçlü bilgi birikimine sahip bireyler olarak değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve sanatsal açıdan da gelişmiş bireyler olarak öğrenimlerini tamamlamaktadırlar.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen etkinlikler arasında; Bahar Şenliği, Spor Şenliği, OMÜ-TİT Tiyatro Festivali, Medya Ödülleri Töreni, Üniversite Tanıtım Günleri Kariyer ve Meslek Seçimi Konferansları, Film Gösterileri, yaşamı ve eserleri ile topluma örnek olmuş, iş, sanat, akademik ve entelektüel çevreden önemli isimlerle söyleşiler, mesleki, kültürel ve sosyal konularda çeşitli panel, seminer ve konferanslar tertip edilmektedir. Ayrıca personel ve öğrencilerimize yönelik olarak, usta öğrenciler tarafından verilen “Bağlama, Karate, Tekvando, Judo, Güreş, Aerobik, Karikatür, Halk Oyunları, Türk sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve Tiyatro Kursları” düzenlenmektedir.

Üniversitemizde yıl boyunca gerçekleştirilen bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yapan, her türlü teknik alt yapıya sahip Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi bulunmaktadır. Sadece Üniversitemiz mensuplarını değil, tüm Samsunluları çeşitli bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinliklerle buluşturan Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde 530 ve 130 kişi kapasiteli iki salon ve geniş fuaye alanı bulunmaktadır. Güzel Sanatlar Kampüsünde 350 kişi kapasiteli bir tiyatro salonu da hizmet vermektedir. Ayrıca hemen hemen tüm Fakülte ve Yüksekokullarda 120 ve 400 kişi arasında değişen kapasitelerde salonlar bulunmaktadır. Üniversitemiz tarafından düzenlenen etkinliklerde tüm bu salonlardan yararlanılmaktadır.

Öğrenci Butiği

Yükseköğretim Kurumları Mediko, Sosyal, Sağlık Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak ihtiyaç sahibi öğrencilerimize destek amacıyla bir öğrenci butiği kurulmuştur. Butik bağış usulü ile çalışmaktadır. Giyim ve aksesuar sektöründe faaliyet gösteren çeşitli firmalar ile diğer kişilerce (öğrenciler dâhil) bağışlanan yeni veya ikinci el giyim ve aksesuar malzemeleri butik görevlileri tarafından titizlikle tasnif edilerek raflarda sergilenmektedir. Butik ürünlerinden yararlanacak öğrenciler kimlik kartlarını göstererek beğendikleri herhangi iki ürünü (ayda) bedelsiz olarak alabilmektedirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde donanım ve fiziki ortam itibariyle standartlara uygun bir Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi (PDR) oluşturulmuştur. Birimde bir psikolog ve bir sosyal çalışmacı görev yapmaktadır. Birimden Üniversitemiz öğrencilerinin yanında akademik ve idari personel de yararlanabilmektedir. PDR biriminde iletişim ve kimlik problemleri, sınav stresi, uyum sorunları ve diğer psikolojik problemler ele alınmakta; öğrencilerin karşılaştıkları duygusal, sosyal, eğitime veya meslek ve iş seçimine ilişkin sorunların çözümünde danışmanlık ve rehberlik hizmeti verilmektedir.  Bunların dışında bireysel görüşmelerin yanında grup terapisi de yapılmaktadır. Birimde öğrencilerimizle yapılan bireysel görüşmeler randevu sistemi ile yapılmaktadır.

Sportif Etkinlikler

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde öğrencilerin ders dışı zamanlarının değerlendirilmesi, personel ve öğrencilerin beden ve ruh sağlıklarının korunması, geliştirilmesi, onlara disiplinli çalışma alışkanlığı kazandırılması, spora ilgi duymalarının sağlanması, enerjilerinin olumlu yöne yöneltilmesi ve böylece boş zamanlarının yararlı faaliyetlerle doldurulması amacıyla her yıl çeşitli dallarda sportif etkinlikler düzenlenmektedir. Üniversitemizde Spor Hizmetleri, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Spor Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Spor Şube Müdürlüğü bu faaliyetlerinde Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi spor uzmanları ile koordinasyon içerisinde hareket ederek öğrencilerin uzman antrenörler elinde, bilinçli spor yapmalarını sağlamaktadır. Spor takımlarımızın Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından değişik üniversitelerde organize edilen basketbol, voleybol, salon futbolu, badminton, güreş, judo, tenis, boks, karate, tekvando, yüzme vb. spor etkinliklerine bay ve bayan branşlarında katılımları sağlanmakta, burada elde edilen derecelerle Üniversitemiz ulusal ve uluslararası organizasyonlarda temsil edilmektedir.

Ayrıca her yıl geleneksel olarak Üniversitemiz Fakülte ve Yüksekokulları arasında spor müsabakaları düzenlenmekte ve burada dereceye giren takımlar kupa ve madalyalarla ödüllendirilmektedir. Bunun dışında her Fakülte ve Yüksekokul kendi bünyesinde sınıf ve bölümler arası spor müsabakaları tertip ederek seçmeler yapmakta ve bu şekilde birimlerini üniversite içi spor oyunlarında temsil edecek takımları oluşturmaktadırlar.

Spor Tesisleri

·         Halı Saha (2 adet)

·         Çim Saha (2 adet)

·         Kapalı Spor Salonu (5 adet)